28 november 2015

Thema stenen (2KK)

Enkele weken geleden ging de tweede kleuterklas aan de slag rond het thema ‘Stenen’.

 We werkten het prentenboek ‘Max en de toverstenen’ uit.
Hierbij deden we allerlei activiteiten rond delen. Verder oefenden we met de weegschaal, stapten met blote voeten over een voelpad, enz.  
De vriendjes legden ook verschillende patronen na met stenen.


Ze ordenden stenen volgens een teken in het juiste doosje. Eerst moesten ze deze stenen opgraven uit de zandtafel.


We dramatiseerden eveneens het verhaaltje van ‘Max en de toverstenen’. In de huishoek werd dit nog heel vaak nagespeeld.
     

Natuurlijk maakten we ook allemaal onze eigen toversteen. Dit deden we met ‘glow in the dark’ verf en glitters. In de muzekapel zagen we dan dat onze stenen echt licht geven in het donker! 










26 november 2015

BELANGRIJK BERICHT van IBO

Vanavond 26 november om 17u00 ontving onze school  dit bericht van onze IBO-partner:


Beste ouders van IBO De Verliefde Wolk,

Zoals reeds door onze scholen en partners gecommuniceerd werd, zal er tot en met maandag 30/11 geen opvang geboden kunnen worden. Omdat we kinderen niet in groep mogen verplaatsen en omdat de scholen na de lesuren op non-actief moeten staan, en we dus ook niet binnen de schoolmuren de opvang kunnen aanbieden, zijn we genoodzaakt om onze activiteiten stil te leggen.

We betreuren dit enorm en hopen dat alles zich snel normaliseert. Zonder tegenbericht is het IBO  terug open vanaf dinsdag 1/12. Dit zal echter pas maandagavond duidelijk worden, nadat we van de autoriteiten op de hoogte worden gebracht of het terreurniveau al dan niet aangehouden blijft.

Van zodra we terug open zijn, kijken onze begeleiders er naar uit om jullie kinderen terug zien. Ze krijgen pedagogische richtlijnen waardoor we de kinderen een aangename geborgen plek kunnen bieden, waarin er indien gewenst ook ruimte is voor een babbel of een luisterend oor.


Namens heel het team en mezelf dank ik jullie voor het begrip in deze uitzonderlijke omstandigheden.

Warme groet,

Lore van den Brempt – coördinatie
Kaat Vandevelde – coach  vestiging Vierwinden
Inne Vervaecke – coach vestiging Havenwijk

Bericht van IBo ivm de Kerstvakantie

BIJNA KERSTVAKANTIE...

Zitten jullie kinderen vol energie? En willen ze mee met ons; springen, bewegen, schilderen, dansen, op uitstap gaan, koken, film kijken,… ? Dan kan dat bij ons tijdens de speelweek Kerst in IBO De Verliefde Wolk!

 DATA

21/12 t.e.m. 24/12
25/12 is het IBO gesloten


DAGPROGRAMMA

8:00-10:00: Onthaal: aankomst kinderen
10:00-17:00: Activiteiten/uitstap
17:00-18:15: Afsluit: kinderen ophalen


 INSCHRIJVEN

Wegens de huidige situatie zijn de normale inschrijvingsmomenten geannuleerd. Uitzonderlijk kunnen alle ouders telefonisch, via de inschrijvingstelefoon 0497/20.25.63  plaatsen reserveren voor hun eigen kinderen. Dit kan van maandag t.e.m. vrijdag, van 10u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 15u00. We vragen de betaling van deze inschrijving in orde te brengen van zodra het IBO terug open gaat. De betaling gebeurt nog steeds cash, ter plaatse, tussen 15u00 en 18u00. De prijs ligt tussen 15 euro en 35 euro, afhankelijk van uw inkomen

Wens je meer informatie over deze speelweek? Bel dan naar de inschrijvingstelefoon 0497/20.25.63.


24 november 2015

BELANGRIJKE MAATREGELEN voor onze school

Onze school kreeg onderstaande RICHTLIJNEN van de gemeentelijke overheid van Molenbeek.
Deze gelden tot en met maandag 30 november 2015. Belangrijk is dat er na de lessen GEEN OPVANG voorzien is door IBO. Voor de veiligheid van de kinderen vragen we dat de ouders de kinderen komen afhalen aan de schoolpoort. Er zijn geen rijen.

Deze namiddag zal het Schepencollege een gemeentelijke ordonnantie goedkeuren met onderstaande richtlijnen en dit om de veiligheid van kinderen en personeel door de ordediensten in onze scholen te kunnen verzekeren :

-          Basisscholen zijn open tussen 8 en 16u00, Secondaire scholen open tussen 8 en 17u00. En dit tot en met maandag 30 november 2015 inbegrepen.
   
-          Geen enkele andere activiteit mag plaatsvinden buiten deze uren in de scholen. Ook geen opvang.

-          Geen enkele verplaatsing buiten de school is toegestaan tijdens deze uren, ook niet tussen de middag. Kinderen en personeel moeten hun middagmaal benuttigen in de school.

-          Eén enkele ingang/uitgang wordt toegestaan. Een personeelslid van de school moet aanwezig zijn om ouders en kinderen te herkennen.
   
Mvg

Niek VERHAEGHE
Openbaar Onderwijs

Diensthoofd
 
 

23 november 2015

openklasmoment 3LO

Beste ouders,

Na de wat ongewone dagen toch even deze mededeling : het openklasmoment van 3LO op donderdag 26 november van 8u30 tot 9u20 gaat gewoon door.
De leerlingen kunnen daarna nog hun vragen, bedenkingen , ... kwijt bij mij.
Hopelijk tot donderdag
juf Petra

School blijft dicht op dinsdag, woensdag studiedag voor leerkrachten

Ook op dinsdag 24 november 2015 blijft onze school GESLOTEN. Er is ook GEEN OPVANG voor de kinderen voorzien. Dit is een beslissing van de Belgische overheid.

Op woensdag 25 november 2015 is er STUDIEDAG voor de LEERKRACHTEN. Er is geen opvang voor de kinderen op school. Er is wel opvang door IBO (vooraf inschrijving vereist).

Op donderdag 26 november 2015 worden alle kleuters en leerlingen normaal terug op school verwacht (tenzij de Belgische overheid alsnog anders zou beslissen).


22 november 2015

BELANGRIJKE Mededeling

Op maandag 23 november 2015 zal onze school GESLOTEN zijn. Dit geldt overigens voor alle Brusselse scholen en dit kadert binnen de maatregelen van alarmfase 4 die door de Belgische regering werden afgekondigd.

Meer info: http://crisiscentrum.be/nl
 
informatienummer van de overheid: 1771

Een moment van stilte...


De foto's spreken voor zich...

  







20 november 2015

Naar het bos - 1LO en 2LO






Thema fruit (2KK)

De tweede kleuterklas ging aan de slag rond het thema fruit.

 De juf vertelde een verhaaltje van Nellie en Cezar. Zij maakten allerlei dingen met fruit zoals fruitsla, fruitspiesjes en smoothies. De vriendjes kozen ervoor om zelf ook fruitspiesjes te maken. Samen bespraken we wat we daarvoor allemaal nodig hadden en op basis daarvan tekenden de vriendjes een boodschappenlijstje.

Met dat boodschappenlijstje in de hand gingen we naar het fruit- en groentenkraam in de buurt van de school. We keken heel goed naar al de waren die er uitgestald lagen en kochten wat we nodig hadden. 


In de klas gingen we daarmee aan de slag om fruitspiesjes te maken.


Die we gezellig samen opaten.


We leerden ook heel wat groenten en fruit beter kennen. We bekeken ze meer in detail, ruikten en voelden eraan. Natuurlijk kon het proeven ook niet ontbreken. 

Ziehier, het proeven van een citroen! 


Maar eigenlijk vonden onze vriendjes de citroen super lekker! Ze aten allemaal hun stukje helemaal op. 

Enkel Gust, Ellis en Nadir vonden de citroen toch wat te zuur! 


Op zondag verjaren Marwa en Saffae. Daarom vierden we hun verjaardag al op vrijdag. Proficiat! Ze mochten dan ook samen op de verjaardagstroon zitten, een cadeautje kiezen uit de verjaardagskoffer en ze kregen de verjaardagstas mee naar huis.

Om hun verjaardag te vieren maakten we samen lekkere milkshake en dronken die ook gezellig op. 


Natuurlijk gingen we in de hoekjes ook aan de slag rond het thema. De winkelhoek werd een fruit- en groentenkraam. De vriendjes maakten zelf kaartjes waarop aangeduid stond, hoeveel ze voor elke fruit- en groentensoort moeten betalen. We bereidden nog allerlei recepten in de poppenhoek. We maakten verschillende knutselwerkjes en deden meerdere sorteerspelletjes. Ook heel wat gezelschapsspelletjes kwamen aan bod zoals bijvoorbeeld het appeltelspel. 



17 november 2015

Heksenbrouwsels maken - 2LO






16 november 2015

Dansen met Benjamin (3LO)

Elke maandag komt Benjamin met ons dansen. Nee, nee we worden niet de nieuwe K3, maar laten ons helemaal gaan op zeer uiteenlopende muziek.
Vandaag waren we een veertje in de lucht, wild water, gespannen als een steen en kregen we elektriciteit door ons heen (niet echt hé)




15 november 2015

Speel-werken in onze klas (3KK)



Thema 'vormen en kleuren'

We maakten zandtaartjes in de zandbak, deden een kleur- en vormenmatrix, speelden het spel schipper mag ik overvaren met onze symbolen, een bakten vormenkoekjes ...mmmmmmmm



Ook deden we een vormenzoektocht in de klas, kijk maar.. 


Vier kanten en vier hoeken zoektocht !
Met de rekkerplanken ontdekken we vormen in vormen, 
vormen die samen iets gaan voorstellen, 

ingewikkelde en eenvoudige vormen.
Thema 'Elmer, de olifant'

Deze week leerden we Elmer kennen. Elmer is een erg speciaal olifantje in alle kleuren van de regenboog. Elmer is slim en grappig en vooral heel kleurig!
Nadat juf Sara het prentenboek van Elmer had gelezen, schilderden we een grote Elmer met een lange slurf. We kwamen te weten hoe we paars, bruin, groen, oranje en grijs maken door kleuren te mengen. 
We bouwden olifantenverblijven (huisjes) en hierbij hielden we rekening met de grootte van de olifanten. We plakten olifanten van klein naar groot, maakten een eigen kleurige olifant plakten hier een puzzel van. 
Woensdag bracht juf Sara een gek soort modder in de klas: klei ! Olifanten houden van modder, maar van ‘kleimodder’ kan je ook een olifant maken. 


Thema 'wilde dieren' 
Maskers maken en veel nieuwe dieren ontdekken in informatieve boeken, stoeltjes maken voor de knuffeldieren, en nog veel meer..


Thema 'zintuigen'
zien
Er was een tafel met allerhande kijk – dingen: er lagen verrekijkers, vergrootglazen, een map met platen waarop allerlei rare dingen te zien zijn en kijkspelletjes.
‘HOREN MET JE OREN’, deze en voor sommige nog veel meer zinnen stempelden we met onze letterstempels.  
De luister lotto was een heus succes.  
We maakten een zintuigenboekje, en Timmie, onze klaspop, had alle puzzels door elkaar gegooid (4 puzzels). We hebben goed gekeken en hem geholpen. 
Voor de rest keken we in een gek dierenboek. In dit boek maakte de dieren gekke bewegingen, de kleuters moesten goed kijken en proberen de bewegingen na te doen.
We leerden ook nog een liedje waarbij we moesten tikken met stokjes: zacht, héél dicht bij je oren, ..
We maakten heerlijke wortelsoep: wortels in stukjes doen (en tellen), raspen en roeren en natuurlijk ook PROEVEN!
Maandag maakten enkele kleuters een zakje met gedroogde lavendelbloemen. 
We zongen het liedje : ‘pim pam peus’, waarbij we op voorhand konden horen welk zintuig aan de beurt ging komen door het rijmwoord:
peus – neus, poor – oor, … 
Ook deden we nog een leuk dansje, waar we 7 verschillende bewegingen moesten onthouden achter elkaar.  
Op woensdag bracht Malik een reuze-voel-puzzel mee, waar je de huiden van de dieren kan voelen op de puzzel.  


We kregen de opdracht met een vergrootglas alles heel nauwkeurig te gaan bekijken, iets uit te kiezen en dit te schilderen. We moesten letten op alle details. Yanis schilderde een mandje uit de poppenhoek, Ouaïss een kaartje van de memory, … Niet makkelijk om alles precies te schilderen zoals we het zagen.




En natuurlijk ook erg veel speelplezier in de hoekjes!


4 november 2015

themaweek mobiliteit in het vierde leerjaar

Het thema van de zachte mobiliteit hield twee weken lang de hele basisschool in zijn greep.
Van de 3 tot 12-jarigen werd er nagedacht over de manier waarop wij ons verplaatsen in de stad en van onze woonplaats naar de school.

In het vierde leerjaar ging er veel aandacht naar de fiets. Een heel fijn vervoersmiddel, maar niet altijd even gemakkelijk te gebruiken in Brussel.
Tijdens de verkeerslessen bekeken we de verschillende onderdelen van fiets van dichterbij en leerden we welke verkeersborden en -regels voor de fietser belangrijk zijn. We onderzochten het nut van reflectoren, fietslichten en fluo-vestjes. We kwamen ook tot het besef dat een helm geen overbodige luxe is.


Tijdens het fietsmechanica-atelier leerden we een lek in een band herstellen en onze zadelhoogte correct afstellen. Met dank aan de vaders van Negin en Nadia om ons te begeleiden.



Voor we de baan opgingen werd er nog even geoefend in de veilige omgeving van onze school. Op de speelplaats oefenden we plotseling remmen en slalommen. Zelfs werd het soms hachelijk en gebeurde al eens een ongeluk ... gelukkig zonder al te veel erg.



Dinsdagnamiddag was het dan eindelijk zo ver. Welgezinde weergoden zorgden voor een heerlijk herfstzonnetje en zodoende trokken we, op ons stalen ros, de stad in. Gewapend met het besef dat de auto ons vaak niet al te best gezind is reden we van Simonis via de Leopold II-laan tot aan het kanaal. Daar maakten we gebruik van het mooie fietspad om tot aan de Vlaamse poort te rijden. Via de altijd drukke Dansaertstraat reden we tot aan het Beursplein. Van hier trokken we te voet tot aan de Grote Markt. Hier ontdekten we dezelfde bouwstijlen en -eigenschappen als bij vele mooie huizen in het pittoreske Brugge, waar we tijdens onze sportklassen, eerder in oktober, aandacht aan hadden besteed. We reden nog even verder tot aan het Muntplein en vandaar trokken we weer huiswaarts.
Iedereen was heel blij met deze fietsuitstap. Bedankt aan de papa's van Jonas en Safia om ons te begeleiden.
Voor sommigen had het gerust nog wat langer mogen duren. Dat gaan we onthouden voor in de lente!



Tijdens het toonmoment vrijdagochtend vertelden we aan ieder die het horen wou, wat we tijdens deze twee fijne weken hadden geleerd! 
Vive le vélo!



1 november 2015

Projectweek rond mobiliteit

Enkele illustraties van het afsluitmoment van de projectweek rond mobiliteit...