4 januari 2015

thema 'Post!' (derde kleuterklas)

In het thema ‘Post!’ leerde de derde kleuterklas op welke manieren ze allemaal boodschappen konden overbrengen zoals via de telefoon, sms, brief met de post, brief met een postduif, via mail,... De kleuters waren heel blij met de mailtjes die ze van hun ouders ontvingen. Ze maakten ook een brief voor Sinterklaas die we dan allen samen gingen posten.

 Verder richtten we een postkantoor in, in onze klas.  Er waren verschillende gekleurde enveloppen waarop telkens een plaats gestempeld stond. De kleuters zochten dezelfde kleur enveloppe en stempelden daar vervolgens dezelfde plaatsnaam op. Hierna sorteerden ze de enveloppen in het juiste bakje.

In een groepswerk knutselden de vriendjes ofwel de rode postbus ofwel een brievenbus naar hun eigen fantasie. 
De mama van Kato had het er al even over in haar mailtje naar onze klas. Kato had immers een heel bijzonder verhaal over de post! Zo verloor zij haar knuffel op de luchthaven in IJsland. Met de post is hij dan helemaal terug naar haar gekomen! Hier toont ze zowel haar knuffel als de verpakking waarin hij verstuurd werd. We konden allemaal rare tekentjes herkennen!De kleuters ontwierpen ook allemaal hun eigen postzegel. Zo dicht bij Sinterklaas kwamen er heel veel Sintpostzegels tevoorschijn! Maar voor ze zelf aan de slag gingen bekeken we eerst nog uitgebreid de postzegelverzameling die Otis meegebracht had!


Op dinsdag stond er een posttas in het midden van de kring. Voorzichtig haalden de kleuters er om beurten iets uit. Al deze post sorteerden we. Al de enveloppes bijvoorbeeld bij elkaar... Maar we bekeken ook de verschillende kaartjes die in de enveloppes zaten. Zo ontdekten we een verjaardagskaart zowel een hele grote als een hele kleine, een uitnodiging, ... 


Op donderdagochtend stond de tas opnieuw in de kring. Dit keer zaten er heel veel verschillende enveloppen in, waarmee we verschillende telspelletjesndeden. Eerst verdeelden de kinderen de enveloppen in verschillende groepjes. Bijvoorbeeld groepjes van zes enveloppen zodat elke postbode evenveel werk had. Een andere keer namen we tien enveloppen en bekeken de manieren waarop we deze konden verdelen onder onze klaspoppen Marcel en Maya.

We leerden eveneens dat de post vroeger per postduif of per postkoets verdeeld werd. De kleuters boetseerden dan ook allemaal hun eigen creatie van de postduif.  
Met de strijkparels creƫerden de kleuters heel wat brievenbussen.


Doorheen dit ganse thema verkleedden de kleuters zich dan ook erg veel als postbodes.


0 reacties:

Een reactie posten