15 november 2015

Speel-werken in onze klas (3KK)



Thema 'vormen en kleuren'

We maakten zandtaartjes in de zandbak, deden een kleur- en vormenmatrix, speelden het spel schipper mag ik overvaren met onze symbolen, een bakten vormenkoekjes ...mmmmmmmm



Ook deden we een vormenzoektocht in de klas, kijk maar.. 


Vier kanten en vier hoeken zoektocht !
Met de rekkerplanken ontdekken we vormen in vormen, 
vormen die samen iets gaan voorstellen, 

ingewikkelde en eenvoudige vormen.
Thema 'Elmer, de olifant'

Deze week leerden we Elmer kennen. Elmer is een erg speciaal olifantje in alle kleuren van de regenboog. Elmer is slim en grappig en vooral heel kleurig!
Nadat juf Sara het prentenboek van Elmer had gelezen, schilderden we een grote Elmer met een lange slurf. We kwamen te weten hoe we paars, bruin, groen, oranje en grijs maken door kleuren te mengen. 
We bouwden olifantenverblijven (huisjes) en hierbij hielden we rekening met de grootte van de olifanten. We plakten olifanten van klein naar groot, maakten een eigen kleurige olifant plakten hier een puzzel van. 
Woensdag bracht juf Sara een gek soort modder in de klas: klei ! Olifanten houden van modder, maar van ‘kleimodder’ kan je ook een olifant maken. 


Thema 'wilde dieren' 
Maskers maken en veel nieuwe dieren ontdekken in informatieve boeken, stoeltjes maken voor de knuffeldieren, en nog veel meer..


Thema 'zintuigen'
zien
Er was een tafel met allerhande kijk – dingen: er lagen verrekijkers, vergrootglazen, een map met platen waarop allerlei rare dingen te zien zijn en kijkspelletjes.
‘HOREN MET JE OREN’, deze en voor sommige nog veel meer zinnen stempelden we met onze letterstempels.  
De luister lotto was een heus succes.  
We maakten een zintuigenboekje, en Timmie, onze klaspop, had alle puzzels door elkaar gegooid (4 puzzels). We hebben goed gekeken en hem geholpen. 
Voor de rest keken we in een gek dierenboek. In dit boek maakte de dieren gekke bewegingen, de kleuters moesten goed kijken en proberen de bewegingen na te doen.
We leerden ook nog een liedje waarbij we moesten tikken met stokjes: zacht, héél dicht bij je oren, ..
We maakten heerlijke wortelsoep: wortels in stukjes doen (en tellen), raspen en roeren en natuurlijk ook PROEVEN!
Maandag maakten enkele kleuters een zakje met gedroogde lavendelbloemen. 
We zongen het liedje : ‘pim pam peus’, waarbij we op voorhand konden horen welk zintuig aan de beurt ging komen door het rijmwoord:
peus – neus, poor – oor, … 
Ook deden we nog een leuk dansje, waar we 7 verschillende bewegingen moesten onthouden achter elkaar.  
Op woensdag bracht Malik een reuze-voel-puzzel mee, waar je de huiden van de dieren kan voelen op de puzzel.  


We kregen de opdracht met een vergrootglas alles heel nauwkeurig te gaan bekijken, iets uit te kiezen en dit te schilderen. We moesten letten op alle details. Yanis schilderde een mandje uit de poppenhoek, Ouaïss een kaartje van de memory, … Niet makkelijk om alles precies te schilderen zoals we het zagen.




En natuurlijk ook erg veel speelplezier in de hoekjes!


0 reacties:

Een reactie posten