4 november 2015

themaweek mobiliteit in het vierde leerjaar

Het thema van de zachte mobiliteit hield twee weken lang de hele basisschool in zijn greep.
Van de 3 tot 12-jarigen werd er nagedacht over de manier waarop wij ons verplaatsen in de stad en van onze woonplaats naar de school.

In het vierde leerjaar ging er veel aandacht naar de fiets. Een heel fijn vervoersmiddel, maar niet altijd even gemakkelijk te gebruiken in Brussel.
Tijdens de verkeerslessen bekeken we de verschillende onderdelen van fiets van dichterbij en leerden we welke verkeersborden en -regels voor de fietser belangrijk zijn. We onderzochten het nut van reflectoren, fietslichten en fluo-vestjes. We kwamen ook tot het besef dat een helm geen overbodige luxe is.


Tijdens het fietsmechanica-atelier leerden we een lek in een band herstellen en onze zadelhoogte correct afstellen. Met dank aan de vaders van Negin en Nadia om ons te begeleiden.Voor we de baan opgingen werd er nog even geoefend in de veilige omgeving van onze school. Op de speelplaats oefenden we plotseling remmen en slalommen. Zelfs werd het soms hachelijk en gebeurde al eens een ongeluk ... gelukkig zonder al te veel erg.Dinsdagnamiddag was het dan eindelijk zo ver. Welgezinde weergoden zorgden voor een heerlijk herfstzonnetje en zodoende trokken we, op ons stalen ros, de stad in. Gewapend met het besef dat de auto ons vaak niet al te best gezind is reden we van Simonis via de Leopold II-laan tot aan het kanaal. Daar maakten we gebruik van het mooie fietspad om tot aan de Vlaamse poort te rijden. Via de altijd drukke Dansaertstraat reden we tot aan het Beursplein. Van hier trokken we te voet tot aan de Grote Markt. Hier ontdekten we dezelfde bouwstijlen en -eigenschappen als bij vele mooie huizen in het pittoreske Brugge, waar we tijdens onze sportklassen, eerder in oktober, aandacht aan hadden besteed. We reden nog even verder tot aan het Muntplein en vandaar trokken we weer huiswaarts.
Iedereen was heel blij met deze fietsuitstap. Bedankt aan de papa's van Jonas en Safia om ons te begeleiden.
Voor sommigen had het gerust nog wat langer mogen duren. Dat gaan we onthouden voor in de lente!Tijdens het toonmoment vrijdagochtend vertelden we aan ieder die het horen wou, wat we tijdens deze twee fijne weken hadden geleerd! 
Vive le vélo!1 reacties:

Albertschool zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.

Een reactie posten